CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Followers

Monday, December 14, 2009

Time to Share ^_^


Harini kat opiz kitaorg ada wat public speaking...so...everyone are compulsary to take part..arini 3 speaker antaranya EN.ALI,EN.FAUZI,CIK EMYLIA....byk yng aku dapat antaranya :

~ perubahan untuk memajukan diri?so bagaimana?menurut En. Fauzi yang baru blk dari Kursus di London..banyak kaedah untuk diri kita ini untuk mengubah tapi kita kenal pasti dahulu apa yng kita nak ubah dan dari itu barulah kita mencari cara hendak berubah..so?rase2nya leh tak faham apa yang aku tulis ini..

~ En. Ali telah memberi penerangan bagaimana kita ingin mendapat atau menjana pemikiran @ minda ke kelas pertama...teringat aku sebelum ini, sewaktu aku belajar di IIC, aku telah mengikuti satu persidangan pelajar 2 melayu semenangjung yang diadakan di UIAM,sume pelajar 2 berkumpul dan bertukar pendapat dan pemikiran bagamaina student terutamanya ingin mencapai minda tahap pertama ini..sume ini akan berbalik kepada kita..iaitu..apa yng kita ingin capai akan berbalik pada diri ini...ok?back to topic...ok..En. Ali telah bagi kertas yang tertulis MENJANA MINDA. Ini antara sedikit perikan dalam kertas ini :

*Jangan biarkan minda berfikir bahawa impian anda di luar kemampuan anda.
*Apa sahaja yang minda boleh fikirkan kita boleh mencapainya
*Empat ciri yg mendorong kesembilan intelek @ kecerdasan minda iaitu kesedaran diri, sifat ingin tahu, sifat fokus dan daya inisiatif.

~ Cik Emylia telah berkongsi satu buku yg menarik iaitu 'THE SECRET'
Menurut Cik Emylia buku ini menerangkan bagaimana caranya untuk kita berubah. Kita kena tahu kelemahan dan kekuatan @istimewanya diri kita ini..bile kita dah terokai diri ini kita pasti dapat mengubah diri dan tahu cara mengaplikasikan diri ini..apa yg paling penting BERFIKIRAN POSITIF...pasti kita dapat keluar dari masalah2 kita.....dan satu lagi sentiasa berfikir akan Allah sentiasa bersama kita dan membantu kita dalam apa jua keadaan.

arini banyak yang dapat aku kumpul n ilmu yg bagi aku dapat membimbing aku untuk terus mencapai cita-cita dan impian..apa yng perlu ada ialah azam dan positif thinking....haha....ganbate NORA!!

peace ^_^

0 comments: